Waarom stinkt mijn hond?

Waarom stinkt mijn hond?
Niet leuk, en soms een beetje gênant: een stinkende hond. Gelukkig is het probleem meestal wel op te lossen.
Zeven feiten over stinkende honden die u moet weten!

1. Waarom stinkt de vacht van mijn hond?
De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes. Bacteriën en gisten houden van vocht en warmte, en daarom zitten ze vaak in de oren, tussen de tenen, in de oksels, in de liezen en in huidplooien.

2. Hoe komt mijn hond aan deze gisten en bacteriën?
De gisten en bacteriën zijn normale huidbewoners. Alleen bij honden die een verminderde huidweerstand hebben, kunnen ze zich gaan vermeerderen waardoor ze ontsteking en stank kunnen veroorzaken. Ze zijn verder niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk.

3. Kan ik de stank verminderen door het voer aan te passen?
Meestal niet. Voer heeft in principe heel weinig invloed op een microbiële huidontsteking. Dit geldt ook voor graan-en glutenvrije voeders: er is geen wetenschappelijke ondersteuning dat dit soort voeders een gunstig effect heeft op de stank. Er is één uitzondering: als de verminderde huidweerstand veroorzaakt wordt door voedselallergie, zal een aanpassing van het voer wél nodig zijn om de gevoeligheid van de huid voor de gisten en bacteriën te verminderen.

4. Helpt wassen tegen de geur?
Wassen met een speciale antibacteriële shampoo of anti-schimmelshampoo (een gist is namelijk een ééncellige schimmel) geeft meestal duidelijk verbetering. Maar pas op, deze verbetering is vaak maar tijdelijk als de oorzaak van de verminderde huidafweer niet wordt weg genomen.

5. Heeft een hond last van die geur?
Een hond die onaangenaam ruikt wordt minder vaak geaaid en de baas durft hem nergens meer mee naar toe te nemen. Een stinkende vacht is dus niet zo leuk voor de hond zelf, ook al heeft hij zelf waarschijnlijk geen last van de geur. Maar ook voor de eigenaar is het natuurlijk niet prettig om voortdurend een onfris ruikende hond in de buurt te hebben.

6. De vacht van mijn hond ruikt fris. Waar komt die stank dan vandaan?
Als uw hond stinkt, maar u kunt niet direct achterhalen waar het probleem precies zit, controleer dan eens de volgende plekken:
De oren
De lipplooien
Eventuele andere plooien zoals een neusplooi
Het gebit / de adem
Onder de staart (ja, ook daar even checken!)
Heeft hij ergens een abces?

7. Moet ik me zorgen maken als mijn hond stinkt?
Ja, het is niet normaal dat een hond stinkt. Er is vrijwel altijd een reden voor de verminderde huidweerstand aanwezig zoals een allergie of een hormonale ziekte.
Vaak gaat de stank ook samen met andere symptomen zoals
haarverlies
schilfering
jeuk

Laat daarom altijd door uw dierenarts onderzoeken wat de achtergrond van het probleem is. Pas als dit probleem aangepakt is, verdwijnt de vieze geur echt, en kunt u uw hond weer een lekkere knuffel geven. Bron: MC voor Dieren