Parodontologie

Parodontologie

Veel chronische gebitsproblemen bij dieren ontstaan onder invloed van tandplak. Tandplak die langdurig blijft zitten vormt zich om tot tandsteen. Op een gegeven moment reageert het afweermechanisme hierop met een ontstekingsreactie die zich in eerste instantie beperkt tot het tandvlees. Men spreekt dan van gingivitis. Als deze situatie blijft bestaan, zet deze ontstekingsreactie zich verder voort in de weefsels rondom de tand en ontstaat parodontitis. Gingivitis is een omkeerbaar proces, parodontitis niet en dit zal uiteindelijk zelfs blijvende schade toebrengen aan het gebit.

Dit is te voorkomen door goed onderhoud aan het gebit te plegen. Dat kan tijdens een professionele gebitsbehandeling onder anesthesie, maar het streven is natuurlijk om het gebit vervolgens in goede staat te houden zonder het elke paar maanden onder anesthesie te moeten reinigen.

Er zijn talloze methoden om het gebit te onderhouden. De beste methode is en blijft dagelijks tandenpoetsen. Daarnaast zijn er diverse ondersteunende kauwproducten, brokken en ontsmettende spoelingen voor het gebit.